BMX Freestyle

BMX är en förkortning av ”bicycle motocross”, och syftar alltså på den typ av cyklar som används inom denna extermsport. Namnet kommer sig av att cyklarna till en början utvecklades och användes av de pojkar som var för unga för att köra riktig motocross. BMX är med andra ord ursprungligen en sport som utövas på samma typ av banor som motocross, med hopp och kurvor, men sedan sporten började växa har olika förgreningar skapats, som de ofta gör. En av dessa förgreningar är BMX Freestyle. Denna gren av sporten kan enklast beskrivas som stunthopp och trick utförda på BMX-cykel. Till skillnad från många andra sporter, och till skillnad från grenens ursprung, BMX, finns det inga särskilda regler inom Freestyle. Istället tittar man på stil, estetik, skicklighet och kreativitet när man bedömer.

Inom Freestyle finns ytterligare fem undergrupper eller -grenar: Park, Vertramp, Flatland, Dirt och Street. Den sistnämnda utförs som namnet antyder på gatan, då man använder sig av det man hittar i gatumiljön för att utföra sina trick, till exempel räcken, trappor, väggar, lastkajskanter och allt annat som åkaren kan komma på att använda. Det är en gren som kräver snabbt och kreativt tänkande, och som varierar mycket beroende på hur gatumiljön ser ut. Det blir ofta en rent strategisk tävling, där det gäller att hitta de bästa förutsättningarna för att göra stora hopp och trick, eftersom de ger fler poäng. Grenen började bli populär och forma sig till en regelrätt gren på sent 1980-tal.Bmx_santa_monica_beach

Den gren av Freestyle som annars är närmast Street är Park, som utövas i skateparker. Även skateparker kan ha ett varierande landskap, och inbjuder till viss improvisation, och även skateparker är nära förknippade med streetkultur. I många städer kan skateparkerna till och med sägas vara en del av gatubilden, eftersom de är permanenta och finansierade av staden.

Om du gärna skulle vilja börja åka BMX Freestyle, men inte har råd med en BMX-cykel, kan det vara en bra idé att leta igenom byrålådor och smyckeskrin efter guldsmycken och klockor som du inte längre använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld till ett bra pris, och få många tusenlappar över som kan investeras i annat – till exempel en ny cykel.