Calisthenics / Street workout

Streetkulturen inkluderar något som kallas för kroppsviktsträning eller Calisthenics.

Den som är intresserad av att börja med kroppviksträning får inspiration av den här videon. Här ges prov på övningar med mindre, normalt och tyngre motstånd. Videon innehåller flera exempel som på ett instruktivt sätt demonstrerar hur övningarna går till. Det bästa med träningsformen är att den går att utföra utomhus på lekplatser, skolgårdar eller ute i naturen. Videon visar olika sätt att öka utmaningarna med tiden. Tänk på att det vid kroppsträning handlar om att göra övningarna på ett korrekt sätt, innan man försvårar övningen genom att exempelvis tillsätta olika vikter till övningarna.

Street Workout Park

Man kan också träna i en Street Workout Park, även kallad Barstarzzpark, som den som finns i Malmö. Finns det inte någon i ens närområde kan den som är händig, tillsammans med några vänner, bygga en alldeles egen på tomten eller allmänningen. En plats för lek och träning, för alla – barn, ungdomar och vuxna.

Det sägs att man även blir lycklig av att ägna sig åt kroppsviktsträning. I alla fall kan den som är intresserad av att börja ägna sig åt kroppsviktsträning inledningsvis läsa boken Mental Calisthenics: A Guide to Happiness. Beklagar boken finns inte på svenska då detta skrivs i mars 2015.

Young, male lifting dumbbell

Young, male lifting dumbbell

BarStarzz

BarStarzz som anses vara världsledande som inspiratörer på Calisthenics / street workout öppnade en avdelning i Sverig 2012. Avdelningen hade premiär under Fitnessfestivalen.

På framfart

Kroppsviktsträning eller Calisthenics är en träningsform på frammarsch. Inte så konstigt i en tid som den vi lever i nu så fysisk trim och hälsa står i fokus. Då kommunerna bygger träningsparker som finns det möjlighet att träna för alla – inte bara de som köper dyra träningskort på olika kommersiellt drivna gym. Det är den ideella delen av Calisthenics.

Utbildning till PT

Street Workout Stockholm anordnar utbildning till personlig tränare i just street workout.

I utbildningsteamet ingår bland annat en läkare, en person med högskoleexamen i idrottsvetenskap en fil.kand i biomedicin med inriktning på fysisk träning och en med biokemi som ämne med inriktning på neurokemi. Förutom de som nämnts tillkommer ett gäng PT. På schemat står ämnen som; Anatomi, biomekanik, skador, näringslära, gymnastik, olympiska lyft, grundrörelser, stretching och för att inte glömma teori och praktik i sälj/marknadsföring. En duktig PT vill ju få betalt också.