Graffiti som koreografi och dans

Graffiti har länge setts som förstörelse men nu under senare år så har samhället ändrat åsikt och nu tillägnas det event och olika typer av tillställningar som ska inspirera graffiti-artister till att utföra mer konst. Just ordet konst är något som artisterna använt själva men som samhället tidigare har rynkat näsan för. Görs det av en professionell artist som har en plan över hur målningen ska se ut så kan det bli en upplyftning av stadens utseende. Vill du förbättra ditt eget yttre så är hudvårdsprodukter från REN Skincare ett tips att använda då du får produkter som håller vad de lovar. Nu har exempelvis större städer som Göteborg tagit hjälp av artister som målar graffiti för att skapa en ökad trivsel och försköning av staden.

Stipendium utdelas till dansare

Något som är ännu nyare är att man nu kan ha graffiti som koreografi och dans. Det finns personer som tilldelas stipendium för att dansa graffiti för att visa att graffiti kan vara konst och bidra till försköning. En av dessa är Agnes Lundgren som fick 20 000 kronor från Kultur- och fritidsnämnden för att sätta upp en föreställning. Här ska hon hylla en konstnär, numera död, som ingick i en performance-grupp som hon arbetat med. Eftersom han hyllade deras konst i sina graffitimålningar vill hon nu göra detsamma för honom. En del av hans graffiti finns i Viljadi i Estland där han verkade under sin levnadstid. Hon kommer att filma sin dans som sedan ska projiceras på hans målningar. Utställningar har också visats i Berlin, Tyskland och på Öland i Sverige. Själva uppförandet kommer att vara på Artground Art Festiva i Viljadi, en internationell festival som visar på samarbete mellan olika konstformer. Detta innebär att en ny konstform ser dagen ljus och kommer säkerligen att vidareutvecklas av många dans- och performanceartister.

Utveckling av olika konstformer

Huruvida graffiti är konst kan diskuteras länge och ingående. Det som började med att ungdomar klottrade på murar och tåg har nu kommit in i finrummet och räknas som konst. Många städer har sett fördelarna med att avsätta ytor till graffiti-målarna som kan ge uttryck med sin konst på ett lagligt sätt. Även kända konstnärer har förgyllt tråkiga och intetsägande ytor med sin konst. Detta kan ses i många städer idag och ger ett lyft till den annars så grå och betongfyllda stadsbilden. Ett annat sätt att få stora ytor mer levande är genom olika ljussättningar. Det kan vara en enkel ljusshow med ett antal lasrar i olika färger eller en hel ”uppsättning” av bilder och ljus tillsammans med musik. Hur utveckling av dessa konstformer kommer att se ut i framtiden står skrivet i stjärnorna men man kan vara säker på att nya konstformer kommer att uppstå. Med dagens digitala samhälle är möjligheten att kombinera olika former och uttryck stor och det är endast fantasin hos de olika artisterna och konstnärerna som sätter gränser.