Parkour

Gemene man har säkert sett parkour utövas antingen i någon film, i ett nyhetsinslag eller någon reklamfilm. Säkerligen har man då förundrats över utövarens skicklighet att på ett så graciöst, kontrollerat sätt röra sig över, under och tillsynes genom olika hinder.

En del utövare kombinerar diverse reklam, nyhetsrapporter och underhållning, ibland kombinerat med akrobatik och andra sorters trick.

Enligt de utövare som är traditionalister handlar parkour om att med den egna kroppen träna sig själv för att hantera alla typer av situationer man kan komma att hamna i. Avgörande för ens framgång är att man tar hjälp från sin egen fysiska styrka, rörlighet och kreativitet. Då man behärskar det blir man mer självsäker och självkänslan växer. Ju mer tränad man är i disciplinen.

Olika benämningar
De första utövarna kallade den här formen för träning Art Du déplacement, översatt från franskan till svenska – Konsten att förflytta sig. Begreppet parkour kom att användas först år 1998. Parkour avser en hinderbana, närmast en som liknar de som militären tränar på. Begreppet freerunning användes i dokumentären Jump London år 2003. Man skulle kunna kalla det för en flirt med den engelsktalande publiken. Begreppet freerunning i Sverige är inte synonymt med parkour, utan det avser en blandning av parkour och gatuakrobatik.

Parkour

Parkour

Utövarna
Den som ägnar sig åt parkour kallas traceur om det är en man och traceuse då det är en kvinna som utövar sporten. För det fall man talar om en grupp utövare, som består av både kvinnor och män, kallas de helt enkelt för traceur.

Filosofin bakom parkour
Filosofin bakom parkour är att det är en utbildning och träning i en naturlig och kraftfull idrott, tillika med inslag av ödmjukhet och moral. Inom parkourutövning åligger det den enskilde utövare att inse sina begränsningar, att aldrig göra sig märkvärdig över vad man lyckats prestera. För utövarna är parkour inte en idrott – det är ett sätt att leva.

Stockholm Parkour Academy
Den som bor i Stockholm eller i direkt närhet till Stockholm och som önskar lära sig parkour, med de ursprungliga värderingarna, kan ta klasser från nybörjarnivå till avancerad nivå. Till det erbjuder man också fysklasser.

Samtliga coacher har genomgått den internationella utbildningsstandarden, A.D.A.P.T., enligt Parkour Generations bestämmelser. Något som är ett krav för att få lära ut le Parkour. I deras utbildning ingår allt från kost det vill säga vad man behöver äta för att kunna träna hårt, pedagogik för att kunna lära ut på bästa sätt, idrottsskador och första hjälpen för det fall en situation uppstår då det är viktigt att ge första hjälpen. Situationer som lätt kan uppstå vid parkourutövning. Likaså kan coacherna ge rådet att exempelvis vila från träning för det fall handlederna skadats lätt eller är försvagade av någon anledning.