Skateboarding

Skateboarding har antagligen sitt ursprung på 1940-talet, och det som idag är en sport, en fritidsaktivitet och ett transportmedel började som ett alternativ för surfarna i Kalifornien, när det inte fanns några vågor. Ingen vet exakt vem som skapade den första skateboarden, eftersom flera personer verkar ha fått samma idé ungefär samtidigt, men de första rullbrädorna som tillverkades beställdes av en surfshop i Kalifornien som ägdes av Bill Richard.800px-Skateboarder

Skateboarden har upplevt flera perioder då den varit mycket populär. En sådan var på 1970-talet, och det var under denna period som den stil som idag kallas street utvecklades. Bakom utvecklingen stod en grupp skejtare som kallades Z-boys. ”Z” stod för Zephyr, som var namnet på en skate- och surfbutik på Venice Beach i Kalifornien. Z-boys introducerade inte bara en ny, energisk och aggressiv åkstil, utan också en ny typ av bräda.

Idag finns en rad olika typer av brädor som är särskilt utformade efter vilken stil man åker. Några exempel på stilar är den tidigare nämnda street, liksom downhill, som är en farttävling i nerförsbacke, freestyle, som är en akrobatisk stil, rampåkning, som åks på skateramper, och slalom. Utvecklingen av specialbrädor började under 1980-talet, och under detta årtionde började man också använda särskild skyddsutrustning för skateboarding, som knäskydd, armbågsskydd och hjälmar. Det finns dock även standardbrädor som passar för alla typer av stilar. Dessa brädor är normalt 80 cm långa och har uppböjda framdelar och bakdelar.

En professionell skateboardåkare som tävlar i någon av de grenar eller stilar som finns inom skateboarding tjänar idag lika mycket som en professionell utövare av andra sporter i USA. De förtjänar sin inkomst både via sponsorer (då de kan få provision på sålda brädor, hjälmar och så vidare) och genom prispengar vid tävlingar. Några kända namn inom skateboarding är Tony Hawk, Christian Hosoi och Rodney Mullen.

Skateboarding ser lätt ut när det utövas av någon som är skicklig, men det är en fysiskt krävande sport. När man har varit ute några timmar och skejtat med kompisarna kan det därför vara skönt att komma hem och ta en dusch, innan man företar sig några andra aktiviteter. Du hittar en duschkabin som passar just ditt badrum på Buildor.se.