Street racing

Street racing är en form av biltävling som körs i den vanliga trafiken. Tävlingarna är naturligtvis olagliga, eftersom de orsakar en fara för andra trafikanter och för förarna själva. Racingformen hör till den populära undergroundkulturen och tävlingarna har varit igång ända sedan år 1930. Tävlingarna utförs både på allmänna vägar och på olovliga platser och det vanligaste är att två bilar tävlar mot varandra under en kortare sträcka. Här gäller det att vara så snabb som möjligt och sträckorna mäter vanligtvis runt 200-400 meter. Ordet street racing har idag även andra betydelser än de tävlingar som är ovan nämnda och idag kan man även kalla lagliga biltävlingar och buskörningar för just street race. Street racing utförs av människor i alla delar av världen och trots att det kanske är vanligast i USA, så hade street racingen även sin storhetstid i Sverige under 80-talet. Olyckor och dödsfall är förekommande i samband med tävlingarna.

Bilar för street racing kan skrotas

Det är inte ovanligt att bilar som har använts till street racing får skrotas, oavsett värdet på bilen. Höga hastigheter och trafikbrottslighet kan leda till skador på bilen, som i värsta fall inte går att fixa till eller reparera. Det är dock inte enbart om en bil går sönder som den kan behöva föras till tippen, då dyrbara bilar får skrotas av polisen om de beslagtas. Främst är det domstolen som bestämmer om en bil som har deltagit i ett street race kommer att förverkas. Anledningen till beslutet är oftast grundade på att bilen har använts vid trafikbrott där trafiksäkerheten har utmanats på ett mycket allvarligt sätt. Under 2017 fick en Ford Mustang värd 280 000 kronor gå ödet till mötes, då bilden påträffades på bilder och filmer i samband med ett flertal olagliga street race. Detta var såklart ingen hit för ägaren av bilen, som snabbt försökte komma med förklaringar om att det troligtvis var en annan bil som varit inblandad i tävlingen. Domaren köpte inte ursäkten och bilen kommer nu alltså att hamna på skroten.

Andra alternativ till street racing

Man bör alltså tveklöst avstå från allt som har med street racing att göra om man inte vill råka skada någon, sig själv eller behöva skrota sin snygga bil. Det finns många andra sätt att underhålla sitt intresse för bilar, t.ex. genom att besöka en Formel 1 tävling eller någon av de lagliga tävlingar som anordnas. De flesta som deltar i street racing skulle dock säga att det naturligtvis inte är samma sak eller samma typ av upplevelse, men allt hänger naturligtvis på hur mycket man vill sätta sitt eget, eller andras liv, i fara. Att tro att man alltid kommer komma ifrån lagen och polisen är inget rekommenderad tankesätt, även om man så skulle vara maskerad medan man kör. Polisen brukar nämligen vara förberedda på denna typ av event och får ofta nys om både tidpunkt och plats då tävlingarna ska äga rum. Om en anordnare till en street racing tävling åker fast kan straffet bli böter eller 6 månaders fängelse.