Streetwear 2019!

Det har alltid funnits olika streetwearkulturer globalt men på senare år är det just den amerikanska som inspirerat som mest. För några årtionden sedan var stilen kopplad med skateboarding, men idag associeras streetwear oftast med hiphopkulturen som växte fram på New Yorks gator på 1970-talet. Streetkultur år 2019 – är hiphopkultur bundet till sneakers av olika slag. Det intressanta med denna stil är att det är en fantastisk stil att experimentera med då den är både avslappnad men trendig. Din stil förblir därför också unik då den hela tiden förändras och utvecklas.

Trender kommer och går…

Modevärlden är en ständigt roterande värld av trender och säsonger men streetwear är här för att stanna. Stora modehus har de senare åren hoppat på trenden med sneakers och det visar hur starkt kulturen växt i världens alla hörn. De senaste åren har 90-talet påverkat kulturen starkt då stora pufferjackor, stora loggor och glamorösa sneakers varit trendiga. Men även magväskor har kommit tillbaka och bärs antingen runt midjan eller i sidled på axeln. Dock är den stora förändringen att streetwearkläder nu blivit accepterade i det alldagliga, nuförtiden är det inte ovanligt att man ser både unga såväl som vuxna iklädda sneakers, träningskläder och andra traditionella streetwearkläder. Men hiphopinspirationen förvandlas ständigt och med tidsandan, vilket betyder att det även finns nya trender inom streetwearkulturen.

Dags att köpa nya streetwearkläder?

Om du vill börja inkorporera vissa streetwear-element i din garderob, kan du börja tänka på att befria dig från specifika regler och få inspiration från musiker och andra insiders. Tänk gärna på att den nuvarande kulturen kommer från USA och är kopplad till hiphopmusik från Atlanta i USA, vilket betyder att det är bra att anpassa trender som passar din stil. De senaste åren har exempelvis smala halsband varit populära och det är ett bra sätt att hitta något du tycker om. Leta gärna efter plagg som du trivs med och tycker är snygga, istället för att köpa det senaste du sett på Instagram. Ännu ett tips är att leta efter inspiration på uppkommande musikers sidor på nätet som oftast har en speciell stil som kan vara lockande. Dock gäller det att inte kopiera någon annans stil då streetwearkultur i många avseenden handlar om individualitet. Ett sådant exempel är att köpa Parajumpers herr för att skapa en unik stil. Ett annat sätt att hitta inspiration är att åka till storstäder som New York, Tokyo, London, Barcelona och Berlin – då modestilarna där oftast är lite mer unika än andra städer. Men som allt annat i världen har den globala kulturen gjort att subkulturerna håller på att förlora sin identitet. Även om du inte vill använda dig av bomberjackor eller kepsar så finns många plagg att inspireras av då streetwearstilen hela tiden utvecklas.